Monday, April 21, 2014

İRMİK MUHALLEBİLİ ÇİLEKLİ TARTOLET






 


Hepinize kocaman merhaba,


Bahar geldi çiçekler açtı derken her sene olduğu gibi bu sene Nisan yağmurları başladı yine. İzmir dün geceden beri inanılmaz bir yağış aldı. Hava kapalı, bulutlar bir türlü güneşin yüzünü göstermiyor bize. Ama olsun sımsıcak günlere çok az kaldı :)))) Bu yağmurlarda toprağa bereket...


Bugünkü tarifimi sevgili Sakız Enginar sayfasının sahibesi sevgili Dilek Yetkiner'e ait :)) Sayfasında gördüğüm an kafama koydum yapmayı. İyi ki de denemişim nefis bir lezzet. Çileğin de zamanı gelmişken yapmaktan kendimi alıkoyamadım. Tarif için bir kez daha teşekkür ediyorum Dilek Hanımcım.


Kesinlikle garantili bir tarif, mutlaka siz de deneyin diyorum ve hemen tarife geçiyorum.

 






İRMİK MUHALLEBİLİ ÇİLEKLİ TARTOLET


Tart Hamuru İçin Malzemeler:
215 gr. un, ( yaklaşık 2 s bardağı kadar)

55 gr pudra şekeri, ( yaklaşık yarım su bardağı kadar)

125 gr soğuk tereyağı,

1 adet yumurta sarısı




İrmikli Muhallebisi İçin:

500 ml süt,

3 yemek kaşığı toz şeker,

3 yemek kaşığı irmik,

1 yemek kaşığı margarin,

1 pkt vanilya

Üzeri İçin:

çilek ve antep fıstığı


Yapılışı:

Öncelikle tart hamurunu hazırlayalım. Unumuzu bir kaba eleyelim. Pudra şekerini de üzerine ekleyip harmanlayalım. Tereyağını küp şeklinde kesip kaba ilave edelim. Karışımı tıpkı ekmek kırıntısı gibi olana kadar karıştıralım. Yumurta sarısını da ilave edip yoğuralım. Tart hamurumuz ele yapışmayan yumuşak bir hamur olunca streç folyoya sarıp buzdolabında 1 saat bekletelim.

Dinlendirdiğimiz hamuru porsiyonluk tart kalıplarımızın ebatlarına göre üzerine çok az un serperek açalım. Hamuru kalıpların ebatlarında ağzı geniş bir bardak ile yuvarlak daireler keselim. Yağlanmış tart kalıplarına yerleştirelim. Kenarlardan taşan hamuru bıçakla keselim. Üzerini çatalla delelim ve içlerine yağlı kağıt serip ağırlık yapması için kuru bakliyat koyalım.

Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 20-25 dakika pişirelim.

Muhallebi için küçük bir tencereye sütü, irmiği, şekeri alıp kıvam alana kadar pişirelim. Göz göz olunca ocaktan alıp içine tereyağı ve vanilyayı ekleyip yağ eriyinceye kadar karıştıralım. Soğumaya bırakalım.

İrmikli muhallebiyi tart hamurlarımızın içine paylaştıralım. Üzerlerine minik minik doğradığımız çilekleri yerleştirelim. Antep fıstığı ile de süsleyelim.

Bu aşamadan isterseniz üzerine tart jölelerinden hazırlayıp dökebilirsiniz. Böylece meyveleriniz kararma yapmaz ve daha parlak görünür.

1 saat buzdolabında bekletip servis yapalım.

Afiyet Olsun.

No comments:

Post a Comment