Tuesday, April 22, 2014

ibrahim, gönlümü put sanıp da kıran kim?


ibrahim’i, içindeki putları devirmeye çağıran, 40 yıllık hanımına kunâla diye seslenerek bizi bir sevda türküsünün içerisine çeken, cüneyd’in cübbesinden, nûrusiyâh’a ağlayağışına, tahtadan yaptığı adam’lardan, nedircik yavruları’na kadar geniş bir imge dünyasının içerisinde yaşar, asaf halet. ders kitapları onu, “mistik şair” diye kestirip atar. ancak asaf hâlet’in o derece geniş bir şiir evreni vardır ki, bu dar tanımı tamamıyla reddeder.   



asaf hâlet, bir aşk adamı. aynı zamanda tasavvuf bilen, geleneklerine sıkı sıkıya bağlı bir kültür bekçisi. onun şiirinde; mevlânâ’yı da, şeyh galib’i de görebilirsiniz. bunun yanında; fransızca, farsça bilen, çeviriler yapan bir modern çağ şairidir asaf hâlet. batı edebiyatını iyi bilmesinin yanında, doğu edebiyatını ve folklörünü de çok iyi tanır. üzerinde durulması gereken bir yönü de vardır ki, o da mûsikî bilgisidir. /asaf hâlet’in, *selim-i salis’in köşkünde doğduğunu işitmiştik, tarih kayıtları ise onun 1907’de istanbul’da vücûd bulduğunu söyler bizlere.   






son dönemde, özel sayılarla tekrar anılmaya ve sesi duyulmaya başlandı. biz de bu yazımızda kısaca asaf amca’mızı anmak istedik. ardından da o pek meş'ur şiiriyle yazımızı sonlandırıyoruz.






ibrâhim

ibrâhîm

içimdeki putları devir            

elindeki baltayla        

kırılan putların yerine

yenilerini koyan kim  

güneş buzdan evimi yıktı      

koca buzlar düştü      

putların boyunları kırıldı      

ibrâhîm

güneşi evime sokan kim        

asma bahçelerinde dolaşan güzelleri

buhtunnasır put yaptı            

ben ki zamansız bahçeleri kucakladım          

güzeller bende kaldı  

ibrâhîm gönlümü put sanıp da kıran kim      

                                    | asaf hâlet çelebi        

* nûrusiyâh şiirinde geçmektedir.

No comments:

Post a Comment